5.10.07

Rollercoaster

Een jaar geleden bladerde Groot Ventje er losjes door, om algauw weer een ander boek uit het rek te halen. Nu boeit het hem van begin tot eind: De vijf zintuigen van Hervé Tullet.
'Een boek dat al je zintuigen prikkelt!' belooft de uitgever op de achterflap. Dat is nochtans geen eenvoudige opdracht voor een boek: het visuele prikkelen ligt bij een prentenboek natuurlijk voor de hand, maar horen, ruiken, voelen, proeven? Hoe doe je dat in een prentenboek?
Hervé Tullet is er op een prachtige, inventieve manier in geslaagd. Met veel teken-, schilder-, knip- en plak- en vooral denk- en associatiewerk heeft hij van De vijf zintuigen een vrolijk, kleurrijk, speels ogend boek gemaakt dat van de ene zintuiglijke waarneming of associatie naar de andere buitelt. Ondertussen kom je de ene verrassing na de andere tegen - een braillealfabet, een spiegeltje, een stukgebeten bladzijde, tips voor ooggymnastiek...-, krijg je kleine opdrachtjes, word je op het verkeerde been gezet. Maar bovenal word je uitgedaagd om nóg beter te kijken, voelen, proeven, ruiken en horen, en worden je fantasie en creativiteit geprikkeld.
Met Groot Venje buitel ik van bladzijde naar bladzijde, wat veel kijkplezier, verbaasde kreten en leuke gesprekjes oplevert. De vijf zintuigen is een heerlijk creatief en prikkelend kijk-, ontdek- en speelboek, een ware rollercoaster voor je zintuigen.

Geen opmerkingen: