13.1.09

Parel

'De Essays van de Montaigne,' begin ik vragend, Fnacgewijs klaar om meer informatie te verschaffen, uitgeverij, publicatiejaar, desgewenst te spellen en te informeren naar bestelbaarheid.
De man in het mooie pand aan het Ladeuzeplein knikt, draait zich om naar de hoge boekenkast achter zich: 'Ik heb er twee edities van, maar het is dezelfde vertaling. Van Hans van Pinxteren, prima vertaling, er is dan ook heel lang aan gewerkt. Van Athenaeum. Er is, in de jaren negentig geloof ik, ook een vertaling verschenen bij uitgeverij Boom, maar die is lang niet zo goed. Die had mijn vader thuis, ik heb het Franse origineel gelezen, maar ik heb die versie er wel eens mee vergeleken, en er stonden echt fouten in. Fout vertaalde negaties, dat soort dingen. Maar deze vertaling van Hans van Pinxteren is écht goed.'
Het Paard van Troje is een bijna anachronistisch aandoende parel van een boekhandel die een en al liefde voor boeken ademt. Van de kast klassieken uit de oudheid, langs de rekken Privé-domein en Russische Bibliotheek, naar de hedendaagse literatuur: mijn verlanglijstje groeit zienderogen.
Vandaag stap ik de winkel buiten met 1555 pagina's de Montaigne en 14 dvd's Van de schoonheid en de troost, de legendarische televisiereeks van Wim Kayzer. Goed voor dagen lees-, kijk- en denkplezier.

2 opmerkingen:

zapnimf zei

Jij bent van plan om een van de dagen je heup ofzo te breken en wekenlang te moeten platliggen/zitten?

Karin Kustermans zei

Neu... gewoon in stukjes genieten :-)