14.5.07

Dáárom

Boeken genoeg over mama's, maar hét boek waaraan ik, op deze moederdag, moet denken, is geen mamaboek, maar het wondermooie Waarom jij er bent van Wolf Erlbruch. In het Franse origineel luidt de titel La Grande Question, en daarover gaat dit prentenboek: waarom ben je er? Die vraag stelt ook het vijfjarige jongetje uit dit boek zich, en hij krijgt ook een hoop antwoorden. Je bent er om je verjaardag te vieren (de broer), om de wolken te kussen (de piloot), om je te laten verwennen (de grootmoeder), om het hoogste lied te zingen (de vogel), om op een dag tot drie te kunnen tellen (de drie), om te gehoorzamen (de soldaat), om er te zijn (de steen), om geduld te oefenen (de tuinman), om van jezelf te houden (het zusje) enzovoort.
Het idee achter dit boek is eenvoudig: op elke pagina geeft iemand of iets een antwoord op de prangende vraag naar de zin van het bestaan. Soms nuchter, soms diepzinnig, vaak verrassend. Een filosofisch boek vol doordenkertjes en uitdagende gedachten, met prachtige prenten van Wolf Erlbruch.
En waarom ik er vandaag aan moest denken? Helemaal op het einde geeft de mama van het jongetje haar antwoord op de Grote Vraag: 'Je bent er omdat ik van je hou.' En zo is het.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

naar het schijnt is het debuut van ene Roel Verniers "de hoed van vos" raadselachtig maar vooral ontroerend mooi

Karin Kustermans zei

Naar het schijnt?

Sebastiaan Van Doninck zei

Ik heb Wolf gezien op de I-day in Gent een tijdje geleden, hij gaf een presentatie (met de nodige erlbruch humor) van zijn werk. Er zaten zelfgemaakte fluitjes uit hout bij die hij voor zijn zoon maakte, ongelooflijk mooi! Een ware artiest!

Karin Kustermans zei

Ha Sebastiaan, dan waren we daar allebei. Ik kon niet de hele dag op I-day zijjn, jammer genoeg, maar ben speciaal voor Wolfs lezing even gekomen. Inderdaad een echte artiest. En een alleraardigste man.