1.10.07

Meer dan er staat

Zippy en Slos zijn twee katten. Ze zijn de dikste vrienden, maar als het op eten aankomt, begrijpen ze niks van elkaar. Zippy houdt van groenten, terwijl Slos als een ouderwetse kat van muizen houdt. Maar Zippy vindt dat dieren elkaar eigenlijk niet zouden mogen opeten. Met dat verheven doel voor ogen bedenkt hij zelfs een plan: hij organiseert een circus, ongezien in de dierenwereld. Want in een circus kijken de dieren alleen maar naar elkaar en naar elkaars kunstjes, 'alleen maar rustig kijken. Daar hou ik van. Zonder dat ze achter elkaar aan zitten. Zonder gekrijs en gegrom.' De immer hongerige en likkebaardende Slos begrijpt er niks van, maar is bereid mee te werken. Wat volgt is een absurd, komisch, uitermate vrolijk verhaal, dat Daan Remmerts de Vries in Circus Pingies in razende vaart vertelt. De muizen voeren 'De muizenkoning' op, de zwanen dansen 'De stervende zwaan' zo overtuigend dat de dokter-rat in de piste wordt geroepen en de eekhoorns suizen als kanonskogels door de lucht. Maar als de otter een grappige act brengt over hoe hij probeert een vis te vangen, wat in ware clownstijl steeds weer mislukt, gaan de magen aan het knorren...
Circus Pingies is een heerlijk suggestief en humoristisch kijk- en (voor)leesboek, dat mij en Groot Ventje allebei aan het lachen brengt. We schateren het uit bij de dolkomische gebeurtenissen, Groot Ventje lacht met de vele ongerijmdheden en de grappige tekeningen, ik grinnik om de dubbele bodems en de ironie. Er staat veel meer dan er staat, maar ook aan wat er staat beleeft Groot Ventje al veel plezier.

1 opmerking:

Katrien zei

Circus Pingies is geweldig, in eerste instantie een gewoon verhaal met hele leuke tekeningen, maar wanneer je gaat graven ga je heel erg op ontdekkingstocht. Heerlijk!