19.11.07

Eindeloos kijkplezier

En wat had de sint nog mee, naast chocolade? Twee boeken, eentje van Muis voor Klein Ventje, en eentje over zichzelf voor Groot Ventje.
Groot Ventje is meteen in de ban. Charlotte Dematons, die ook al De gele ballon maakte, heeft er dan ook een prachtig kijk- en zoekboek van gemaakt, met heerlijke paginagrote prenten. Úren kun je ernaar kijken, en toch nog steeds vanalles ontdekken.
Groot Ventje geniet: het gigantische huis van Sinterklaas, met de vele pietenkamers, de eetkamer met de eindeloos lange tafel en de kindertekeningen aan de muur, de dressing van Sinterklaas die vol tabbaarden hangt, de badkamer van de goedheiligman, met een wit douchegordijn met rode mijtertjes op, of zijn werkkamer, waar ook de computer zijn intrede heeft gedaan. Groot Ventje kijkt zijn ogen uit. Het immense speelgoedpakhuis, waar alle pakjes worden gemaakt, met in de kelderverdieping een keuken, alleen maar voor lekkere dingen, boeit hem mateloos. 'O kijk, mama, daar staan de kranen zoals ik er eentje wil! Zou hij er zo eentje brengen?'
n het kijkplezier gaat maar door: de stoomboot propvol juten zakken, de aankomst van de sint, het huis waar al de hulpsinterklazen wachten, Sinterklaas en zijn pieten op de daken, het bezoek bij mensen thuis, de terugtocht, de aankomst thuis, waar een groots feest wacht om de verjaardag van de sint te vieren. De prenten zitten barstensvol leuke details en visuele knipoogjes: op de speelplaats van de pietenschool staan geen gewone klimrekken en glijbanen maar daken en schoorstenen, als de stoomboot aanmeert staat op de kade een massa kinderen te wachten, en wie goed kijkt ziet ook Roodkapje en het melkmeisje, twee van de hulpsinterklazen gaan elkeaar met hun staf te lijf... Een boek om eindeloos lang van te genieten!

Een voorproefje met enkele kijkblazijden vind je hier.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heerlijk boek! Ik heb het meteen gekocht na jou stukje hier en de kindjes zijn er wild van. Net als van de dvd van Dag Sinterklaasje, met Bart Peeters. Blijft een topper, zelfs na al die jaren.