3.11.07

Papa wordt krokodil





Ondertussen zagen we op het Rode Hond-festival ook de voorstelling De reuzenkrokodil en Mijn vader, en is in Antwerpen de Boekenbeurs van start gegaan, met een veel te drukke openingsavond, waar Groot Ventje verrukt was over het échte huis van Jules, maar vooral toch een parcours uitstippelde dat ons van het ene kommetje met chips naar het andere dienblad met hapjes leidde.
Mijn vader, een bewerking van het verhaal van Toon Tellegen door slagwerktrio Triatu, verraste door de kunde van de slagwerkartiesten, maar de wisselwerking met de vertelde verhalen viel me wat tegen.
Dan liever De reuzenkrokodil van MaxTak, naar het prentenboekvan Roald Dahl. Wat een feest! Vader, moe na een dag hard werken, wil zijn tienkoppige kroost het liefst zo snel mogelijk onder de wol om eindelijk bij een lekker kopje thee zijn krant te kunnen lezen. Maar dat is buiten de kinderen gerekend. Zij zijn nog lang niet van plan te gaan slapen. Hij vertelt ze dan maar het verhaal van de reuzenkrokodil, die uit de rivier komt en naar de stad trekt om een lekker mals jongetje op te peuzelen. Op zijn weg ontmoet hij verschillende dieren die hij vertelt van zijn slimme plannetjes waarmee hij kinderen zal verschalken. Stilaan nadert hij de stad.
René Groothof is werkelijk schiterend als goeiige, vermoeide vader én als de gemene krokodil 'vol slimme streken en stiekeme plannetjes' waarin hij vertellend steeds meer verandert. Zijn mimiek is geweldig, de liedjes die hij zingt zijn uitnodigend en worden begeleid door het veelzijdige orkest MaxTak, voor de gelegenheid uitgedost in pyjama en nachthemd. De muzikanten spelen de rollen van de kinderen, maar zetten ook een prachtige muzikale prestatie neer. Een uur lang is het griezelen én lachen geblazen, maar vooral ook genieten van de prachtprestatie van Groothof. Een heerlijke voorstelling!

2 opmerkingen:

dieter zei

Hoi Karin,

Per toeval op je blog terecht gekomen en met veel interesse blijven rondneuzen.
Kon het niet laten om dit verichtje achter te laten.
2 december 2007: Kinderhoogdag Bierbeek: literatuur, poëzie, muziek, theater op maat van kinderen en ouders. www.kinderhoogdag.be
9 maart 2008 in Leuven: Pepernootfestival: muziekfestival voor 3 tot 12 jarigen en hun ouders: met o.a. "tegenvoeters" van graindelavoix een intieme muzikale reis naar de achterkant van de aarde. maar ook workshops, installaties en animatie en boeiende muzikale voorstellingen.

Misschien zie ik jullie op één van deze festivals.

Karin Kustermans zei

O leuk!

De Kinderhoogdag in Bierbeek is voor nog wat oudere kinderen dacht ik?
Pepernoot gaat meteen in de agenda. Graindelavoix ken ik van Silvie Moors met de prachtige stem en de mooie ideeën. Vanavond ga ik naar de opening van 'haar' Fanelli-tentoonstelling in Mechelen, ben zeer benieuwd...