20.12.07

Peuterhaas

Klein Ventje is in de ban van Kareltje. Kareltje is een haasje met verdacht veel peutertrekjes én hoofdpersonage van vier kartonboekjes van Rotraut Susanne Berner. Jaren geleden begon Groot Ventje te wiebelen als Kareltje uit de kast kwam, nu komt Klein Ventje elke dag met blinkende oogjes en een van de kleurrijke boekjes in zijn handen aangelopen. Voorleestijd!
In Goedemorgen, Kareltje! komt Kareltjes mama zoonlief wekken, die verstopt zit onder de deken. Mama trekt aan de deken en een voor een komen zijn knuffeldieren tevoorschijn. In Welterusten Kareltje brengt papa Kareltje naar bed, met een bedtijdritueel dat als een trein - de 'pantoffeltrein' - de stations Etelen, Wasselen en Slapelen aandoet. Kareltje gaat bodschappen doen vertelt hoe Kareltje en papa met zijn beidjes naar de winkel gaan. 'Hebben jullie alles?' vraagt mama nog. 'Ja hoor' - maar altijd zijn ze nog wat vergeten, de fietshelmen, het boodschappenlijstje, de boodschappentas en... de portemonnee. Maar dat ontdekken ze pas bij de kassa, natuurlijk. Klein Ventjes favoriet is Kareltje, waar ben je?, een leuk verstoppertjesverhaaltje. Keer op keer schudt hij lachend het hoofd bij al de plekken waar Kareltje níét verstopt is, keer op keer stralen zijn ogen en roept hij enthousiast 'Daar! Daar!' als de kleerkast in zicht komt, want daar zit Kareltje verstopt in opa's winterjas.
De verhaaltjes zijn eenvoudig en erg herkenbaar. Het grote plezier zit 'm vooral in de heerlijke tekeningen van Rotraut Susanne Berner. Kleurrijk, vrolijk, een beetje naïef en vooral vol originele details. Steeds weer valt er vanalles te ontdekken, de snoepgrage vogel die even verzot is op wormen als op kersen, de tweeling in de winkel die twee worteltjes komt kopen, de schilderijtjes in het huis van Kareltje, knipoogjes naar bestaande schilderijen, de kip die haar kuiken ook in bed probeert te krijgen... Klein Ventje krijgt er maar niet genoeg van! En zelf geniet ik keer op keer ook weer. Ik vind Kareltje nog veel leuker dan pakweg Muis, maar bij gebrek aan een grote marketingmachine achter dit heerlijke figuurtje zal hij nooit zo bekend worden...

3 opmerkingen:

on the road zei

Lieve Kareltjesfans,
Rep je met haast en spoed naar De slegte waar Kareltje voor slechts 2,5 euro ligt te vergelen. Dat kan toch niet! Ik heb meteen een reuze-stapel gekocht voor alle nieuwe baby's en jarige peuters in 2008.
Geniet van de feestjes!
Silvie

Marie zei

Kareltje blijft populair, ook nu onze oudste 8 jaar is. Er is een kleine baby nu, en ze is sedert enkele weken het slachtoffer van Anouks (voor)leeswoede. Dat maakt me blij.

Karin Kustermans zei

O, dat lijkt me heerlijk, als de oudste de jongste voorleest! Hier wil Groot Ventje dat soms voor Klein Ventje doen, maar die laatste reageert dan te ongeduld naar de eerste zijn smaak... :-)