21.10.07

Parmantig en aandoenlijk


Verrukkelijk is ze, de 'Mejuffrouw Muis' uit de splinternieuwe prentenboekjes van Elle van Lieshout, Erik van Os en Marije Tolman. Een parmantig muisje, met handtas, bepaald damesachtig gedrag en aan de leiband haar poedel Lucebertje.
In Mejuffrouw muis en haar heerlijke huis vindt ze een huis, 'een heerlijk rijtjeshuis voor een heuse rijtjesmuis'. Maar het huis was nogal leeg en klonk hol, 'en Mejuffrouw Muis hield meer van vol'. En dus gaan ze op stap, op zoek naar spullen voor in huis. Op het eind staat het huis vol leuke spulletjes en heeft Mejuffrouw Muis 'alles in huis, alles om gelukkig te zijn'. En toch mist ze iets...
In Mejuffrouw Muis an de Costa del Sol is ze moe, 'hard aan vakantie toe'. Ze wil zon, ze wil zee. 'En Lucebert? Die ging natuurlijk mee.' De vakantie loopt een beetje anders dan verwacht, maar Mejuffrouw Muis maakt er het beste van.
De verhaaltjes zijn verrassend, aangenaam geschreven, vaak verfrissend en een lust om voor te lezen, zo lekker liggen de zinnen in de mond. De illustraties van Marije Tolman zitten vol prigelige details, die de sobere tekst mooi aanvullen en die je opnieuw en opnieuw doen kijken. Mejuffrouw Muis met al haar herkenbare avonturen is in de handen van Marije Tolmn een aanstekelijk, aandoenlijk creatuurtje geworden. Heerlijk! Ik kijk uit naar meer.

Geen opmerkingen: