31.12.07

Wens

'Je vous souhaite des rêves à n'en plus finir
et l'envie furieuse d'en réaliser quelques uns.
Je vous souhaite d'aimer ce qu'il faut aimer
et d'oublier ce qu'il faut oublier.
Je vous souhaite des silences.
Je vous souhaite des chants d'oiseaux au réveil
et des rires d'enfants.
Je vous souhaite de résister à l'enlisement, à l'indifférence,
aux vertus négatives de notre époque.
Je vous souhaite surtout d'être vous.'

Jacques Brel

26.12.07

Kerst



De kalkoen is opgegeten, de cadeautjes zijn uitgedeeld en uitgepakt, de kaarsen uitgeblazen, de sfeer hangt nog in huis. En wij, wij hebben zowaar een kerstochtendje uitslapen cadeau gekregen - met dank aan oma en opa L.!

23.12.07

Wintertuin

Preitje van papier

Ik lust geen prei. De geur bevalt me niet, de smaak bevalt me niet, de slierterige textuur bevalt me niet, hier wordt daarom behoorlijk preiloos gekookt. Dat is niet alleen jammer voor de smaakontwikkeling van Klein en Groot Ventje, zo bleek vanmiddag.
In een in kerstsfeer badende supermarkt liepen Groot Ventje en ik voorbij exotische vruchten waarbij ik zelf op het kaartje moest spieken wanneer Groot Ventje me naar de naam ervan vroeg, voorbij al even exotische vissoorten en vreemdsoortige tomatenvariëteiten. En we liepen voorbij de prei. Crêpepapier, volgens Groot Ventje. Tussen de knolselderij en de broccoli.

22.12.07

Kerstvakantie

Tien dagen met zijn allen thuis.
Tien dagen tijd, tijd voor ons, tijd voor de Ventjes.
Heerlijk.
Nu vooral niet proberen die tijd vol te plannen met alles waar we nooit aan toekomen.

21.12.07

Appeltuinkerst

Als ik aan de school van Groot Ventje denk, is een van de eerste woorden die met te binnen schieten: warm.
Dan denk ik aan die eerste warmte die we leerden kennen: de hartelijkheid van de eerste juf, een godsgeschenk voor een kleuter die zijn eerste schoolstappen zet.
Dan denk ik aan de samenhorigheid tussen groot en klein, aan het onderling respect dat geen papieren woord is.
Dan denk ik aan de feestelijk gevierde verjaardagen, het enthousiasme van de projectvoorstellingen, maar evengoed aan het goede gevoel van elke dag.
Dan denk ik aan de vrijdagmiddagen, de hele school in een grote kring verzameld in de monumentale hal, waar de week door iedereen wordt afgesloten met muziek.
Dan denk ik aan deze vrijdagmiddag, met kerstliedjes en nieuwjaarswensen, aan kinderhanden die viool en cello en accordeon speelden, aan een kleuter van vijf aan de piano, en daarna warme choccolademelk en cake aan feestelijk versierde tafels.
Met verkleumde handen maar warm vanbinnen stapten we de auto in, de kerstvakantie in.

Winters lekker



Nu de tuin wit ziet, onze adem wolkjes maakt en we regelmatig thuiskomen met vuurrode wangen en verkleumde handen, is het meer dan ooit tijd voor een lekkere ovenschotel. Eentje met appels en rozijnen bijvoorbeeld.

Nodig:
aardappelen
2 knoflookteentjes
500 g gehakt
kerriepoeder
2 appels
3 eetlepels rozijnen
2 eetlepels abrikozenjam
1 eetlepel citroensap
zout, peper
2 eieren
200 ml melk

Verwarm de over voor op 180°C.
Kook de aardappelen net gaar.
Roerbak de knoflook en voeg het gehakt en het kerriepoeder toe.
Bak het gehakt rul en neem de pan van het vuur.
Schil de appel en snijd hem in stukjes.
Roer de rozijnen, de abrikozenjam en het citroensap door de stukjes appel.
Roer dit mengsel door het gehakt.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de aardappelen op de bodem van een ovenschotel.
Verdeel er het gehaktmengsel over.
Klop de eieren los met de melk en schenk dit mengsel over het gehakt.
Bak in ongeveer een halfuur gaar in de oven.

20.12.07

Peuterhaas

Klein Ventje is in de ban van Kareltje. Kareltje is een haasje met verdacht veel peutertrekjes én hoofdpersonage van vier kartonboekjes van Rotraut Susanne Berner. Jaren geleden begon Groot Ventje te wiebelen als Kareltje uit de kast kwam, nu komt Klein Ventje elke dag met blinkende oogjes en een van de kleurrijke boekjes in zijn handen aangelopen. Voorleestijd!
In Goedemorgen, Kareltje! komt Kareltjes mama zoonlief wekken, die verstopt zit onder de deken. Mama trekt aan de deken en een voor een komen zijn knuffeldieren tevoorschijn. In Welterusten Kareltje brengt papa Kareltje naar bed, met een bedtijdritueel dat als een trein - de 'pantoffeltrein' - de stations Etelen, Wasselen en Slapelen aandoet. Kareltje gaat bodschappen doen vertelt hoe Kareltje en papa met zijn beidjes naar de winkel gaan. 'Hebben jullie alles?' vraagt mama nog. 'Ja hoor' - maar altijd zijn ze nog wat vergeten, de fietshelmen, het boodschappenlijstje, de boodschappentas en... de portemonnee. Maar dat ontdekken ze pas bij de kassa, natuurlijk. Klein Ventjes favoriet is Kareltje, waar ben je?, een leuk verstoppertjesverhaaltje. Keer op keer schudt hij lachend het hoofd bij al de plekken waar Kareltje níét verstopt is, keer op keer stralen zijn ogen en roept hij enthousiast 'Daar! Daar!' als de kleerkast in zicht komt, want daar zit Kareltje verstopt in opa's winterjas.
De verhaaltjes zijn eenvoudig en erg herkenbaar. Het grote plezier zit 'm vooral in de heerlijke tekeningen van Rotraut Susanne Berner. Kleurrijk, vrolijk, een beetje naïef en vooral vol originele details. Steeds weer valt er vanalles te ontdekken, de snoepgrage vogel die even verzot is op wormen als op kersen, de tweeling in de winkel die twee worteltjes komt kopen, de schilderijtjes in het huis van Kareltje, knipoogjes naar bestaande schilderijen, de kip die haar kuiken ook in bed probeert te krijgen... Klein Ventje krijgt er maar niet genoeg van! En zelf geniet ik keer op keer ook weer. Ik vind Kareltje nog veel leuker dan pakweg Muis, maar bij gebrek aan een grote marketingmachine achter dit heerlijke figuurtje zal hij nooit zo bekend worden...

16.12.07

Botjes



Hond Mira van oma en opa M. is er niet meer. Voorzichtig vertel ik het nieuws aan Groot Ventje. 'Heel verdrietig' vindt hij het, en hij kijkt er zorgelijk-droevig bij. Dan vraagt de praktische kleuter in hem: 'Staat haar hok er nog? Wat gaan oma en opa daar nu mee doen?' En dan is het de beurt aan de door dino's en hun overblijfselen gefascineerde vierjarige: 'Maar haar botjes zullen nog wel in het hok liggen!'

Beleefdheid 2.0

'Dankuuu': het was een eerste woordje van formaat.
Ondertussen is ons aanvankelijke geloof in de wonderbaarlijke beleefdheid van Klein Ventje enigszins aangetast door het veelvuldige gebruik van het woord 'nee' en door het al even veelvuldig voorkomen van driftbuien die ons elke keer weer met verstomming slaan.
Toch zet Klein Ventje zijn beleefde traditie verder. 'Dankuuu papa': het is eens wat anders dan de 'Nog koek!' waarmee Groot Ventje destijds het tweewoordzinnentijdperk inging.

12.12.07

Overdosis


Sinterklaas op school, op het werk van Mijn Liefste, bij de onthaalmoeder, bij de oma's en opa's, in de bewegingsschool... Aangezien de goede man niet de gewoonte heeft met lege handen te komen, kreeg Groot Ventje er niet genoeg van. Ik trouwens ook niet. Stilletjes in de gang wat snoepgoed strooien en vervolgens opperste verbazing veinzen, het beviel me wel. Maar te oordelen naar de bergen chocolade, koeken en marsepein is het wellicht goed dat de man weer op zijn stoomboot zit.

5.12.07

Winter

De winter, dat is het seizoen van kruidnootjes en marsepein, van de geur van mandarijnen en kaneel, van sneeuwmannen, verkleumde handen en koppen warme chocolademelk, van pakjes, lintjes en verraste kindergezichten, van dennengeur en veel lichtjes en warmte.
Het is ook het seizoen van gesnotter en gehoest, van vuurrode keeltjes en oortjes, van gebroken nachten en moeë dagen. En voor een mama met gevoelige luchtwegen helaas ook dat van de bronchitissen.
Leve de winter.

2.12.07

Hoor de wind waait door de bomen


Het regende en waaide, het kletterde en stormde. Een perfect weertje voor een luie sinterklaaszondag. Lekker ontbeten, veel met het nieuwe speelgoed gespeeld, veel met het oude speelgoed gespeeld, veel gelezen, lekker gebadderd. En voor de zieke, hoestende mama alle tijd om het rustig aan te doen. Alleen het haardvuur ontbrak nog.

Le matin de Saint-Nicolas #3 >< Breakfast time

Le matin de Saint-Nicolas #2 >< Delicious delight

Klein Ventjes eerste bekommernis is niet het nieuwe speelgoed, maar al het lekkers dat zomaar voor het grabbelen ligt.

Le matin de Saint-Nicolas #1 >< Overwhelmed

1.12.07

't Was the night before...