Groot Ventje gaat met Mijn Liefste en vriendje A. naar het circus.
De webwinkel Little Circus van Miss Sug opent zijn deuren.
En wij lezen circusboeken.
Aantekeningen uit een leven met kinderen, letters, boeken.
We write to record what we have thought and felt and done and kown and imagined and everything else we can think of. Therefore, all writing is memory.
Op de site van de Nederlandse humanistische omroep luister ik naar een mp3 van een documentaire met Mance Post. Uit die documentaire:
Nou het ging over die prijs .....toen zei ik tegen Youp van het Hek bij de slager dat mijn dierbaren onderling hadden opgebeld ...... om tegen elkaar te zeggen 'zorg dat ze het niet allemaal aan zielige mannetjes geeft'. Ik ben helemaal niet van plan om het aan zielige mannetjes te geven, laat staan dat ik zoveel zielige mannetjes zou kennen!Toen wees hij op zich zelf en zei: hier ik ben een zielig mannetje.Ik zei; 'Youp, jij hebt al zoveel prijzen gekregen!' 'Maar niet zoveel geld' zei hij toen.
Er is de afgelopen tijd nog wel meer moois bekroond. De prijs die me zonder enige twijfel het meest verheugd heeft, is de Max Velthuijsprijs, de kersverse Nederlandse oeuvreprijs voor illustratoren, die afgelopen donderdag 20 september voor het eerst is uitgereikt. Een soort P.C. Hooftprijs voor illustratoren, zeg maar. Dat die prijs er eindelijk gekomen is, is op zich al verheugend nieuws. Maar echt warm-blij word ik van de allereerste laureaat.
Mance Post.
Decennialang illustreert ze al - en al decennialang doet ze dat op haar eigen oerdegelijke manier. Voor mij zijn vooral haar linosneden bij het werk van Tellegen onvergetelijk. Krachtig, en toch zo vol nuance en karakter.
Decennialang illustreert ze al, op haar eigen oerdegelijke manier. En decennialang is ze al buiten de prijzen gevallen - op één miezerig zilveren griffeltje en de eenmalige BoekieBoekieprijs na. Het leek alsof het er nooit meer van zou komen. Daarom is deze grote prijs voor haar zo fijn.
Op het weblog van Ted van Lieshout las ik eerder al dat Mance sinds het nieuws van de prijs liep te stralen. In gedachten zie ik de Mance terug zoals ik haar leerde kennen, in haar souterrain aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar je naar binnen liep langs het raam, in de weer om een kopje thee te zetten of geconcentreerd een prent bestuderend, en ik denk: het is je zo gegund, geniet ervan, Mance.
'Reinaart de Vos (de felle met de rode baard)' van Henri van Daele is officieel een van de mooiste boeken van vorig jaar. De Plantin-Moretusprijzen, een initiatief van de Vlaamse Uitgevers Vereniging en het Plantin Genootschap, bekronen werken die zich onderscheiden door hun verzorgde vormgeving, illustratie en grafisch-technische productie. Bij de kinder- en jeugdboeken won Reinaart de Vos (de felle met de rode baard) van Henri van Daele.
Ik las This is all, het sluitstuk van Aidan Chambers' indrukwekkende Dance Sequence, toen Klein Ventje onder mijn hart woonde. Terwijl Cordelia Kenn haar leven in woorden goot, bedoeld als cadeautje bij de zestiende verjaardag van haar nog ongeboren dochter, legde ik mijn hand op mijn opbollende buik.
Nu herlees ik dit achthonderd pagina's dikke meesterwerk, ik duik onder in het magistrale verhaal, in de meesterlijke vertelling, en voel de vragen in me opborrelen die ik Aidan wil stellen. Een interview waar ik naar uitkijk.
Half september, in de Hema verschijnt het eerste sinterklaassnoepgoed in de rekken.
Megazakken vol lekkers, goed om de periode half september-6 december probleemloos te overbruggen, trekken de aandacht van Groot Ventje.
Dat we niet altijd alles kunnen kopen, leg ik uit, en dat we in de supermarkt al veel lekkers hebben gekocht, en dat hier al speelgoed in ons mandje ligt, en dat zoveel snoep niet gezond is.
Het maakt geen indruk.
'Als ik later groot ben, dan... dan koop ik duizend zakken snoep,' zegt Groot Ventje vol overtuiging. 'Voor míjn kindjes,' voegt hij eraan toe.
Klein Ventje heeft een voorbeeld, een groot voorbeeld, naar wie duchtig opgkeken wordt.
Alles wat Groot Ventje doet, wil hij ook doen, niet gehinderd door enig verschil in leeftijd, handigheid of ervaring.
Al maanden steekt het gepuzzel van Groot Ventje hem de ogen uit. Maar plots lijkt de klik gemaakt, en proberen zijn peuterhandjes gretig om stukken in elkaar te passen, mét succes.
Elf september, de datum staat in ieders geheugen gegrift.
Nog dieper staat in het mijne dertien september gekerfd.
Geen donderdag, zoals dit jaar, maar een vrijdag de dertiende, hoe kon het anders.
Zoveel jaren zijn eroverheen gegaan, maar de onwezenlijke sfeer kan ik nog steeds voelen.
Mijn vader die me aan school opwachtte, de geladen stilte in de auto, de hele familie verzameld rond het ziekbed, de gefluisterde, slechts half uitgesproken woorden, de ernst en de troost in de stem en de ogen van de dokter, het wachten op datgene wat we niet wilden dat zou komen.
Mijn liefste grootvader, mijn warme bompa, mijn eerste afscheid voor altijd.
Er zijn boeken waar je naar uitkijkt. Hun aankondiging doet je hart sneller kloppen.
Er zijn boeken waar je láng naar uitkijkt.
De boeken van André Sollie zijn er zulke.
Véél publiceert hij niet, maar wat er verschijnt, is raak. Elke keer weer.
De ingehouden vertelling in Wachten op Matroos, de warme poëzie vol hunkering in Het ijzelt in juni, het originele, voorleesfeestelijke Dubbel Doortje, het zinderende Nooit gaat dit over.
En nu is er Een raadsel voor Roosje.
Een overweldigend boek.
Nog voor ik erin begin te lezen, intrigeert het me. Doorheen het prachtig uitgegeven boek staat een reeks meisjesportretten. Steeds is een andere techniek toegepast: gouache, kleurpotlood, papiercollage, vetkrijtjes... Een staalkaart van Andrés kunnen, een meesterproef, schiet het door mijn hoofd. Adembenemend vind ik ze, de portretten. Ze zuigen de aandacht naar zich toe, ik blijf ernaar kijken.
Dan begin ik te lezen. Roosje mist haar grote, dode zus Pia heel erg. Op haar tiende verjaardag kreeg ze van Pia een schrift met tien zelfbedachte versjes cadeau. Vooraan in het schrift stond een raadselachtige opdracht: Een uit een. Tien uit tien. Roosje zal het zien. Kort na die verjaardag ging Pia dood. Roosje probeert haar met alle macht terug te halen, door haar portret te schilderen. Dat wil niet zo goed lukken. Ze probeert van alles: verf, potlood, viltstift... En intussen begrijpt ze nog steeds niets van het raadsel.
Het verhaal overrompelt me. In de loop der jaren heeft André Sollie, als illustrator, zijn grafische stijl uitgepuurd, herleid tot de essentie. Zijn schrijfstijl heeft dat uitgepuurde altijd al gehad, en ook in Een raadsel voor Roosje staat geen woord te veel. Er staan vooral de juiste woorden. Elk woord hoort precies daar waar het staat. Zo vertelt Sollie een aangrijpend verhaal van afscheid en rouw, maar ook van liefde en warmte, dat net door de zorgvuldige en trefzekere formulering ver van het tranerige en sentimentele blijft.
Bij het laatste portret hap ik naar adem. Het haalt me onderuit. Tegelijk vallen alle stukjes van dit wonderlijke boek op hun plek. Het verhaal, de gedichtjes van Pia, de portretten die Roosje probeert te maken, de illustraties van de auteur, alles grijpt op een wonderlijke manier in elkaar. Het verhaal is áf, tot in de kleinste details, alles klopt. Een prachtboek, dat nog lang na het omdraaien van de laatste bladzijde in mijn hoofd nazindert.
Klein Ventje heeft een nieuwe favoriet: Het woordenboek van Muis van Lucy Cousins. Elke dag haalt hij het grote boek uit het rek, sjouwt ermee richting welwillende ouder en begint te trillen van opwinding als een van ons het boek openslaat. De ene keer benoemen we wat hij aanwijst, 'trommel, xylofoon, tamboerijn, trompet...', de andere keer zoekt hij wat wij noemen, 'zie jij een ster? maar waar zit die poes nou toch? kun jij een tijger vinden?'. En natuurlijk moet onder en achter elk flapje gekeken worden. Het plezier gaat eindeloos door.
De vrolijke tekeningen in felle, levendige kleuren maken er een aantrekkelijk aanwijsboek van. Alleen jammer dat er wat slordigheden in de vertaling geslopen zijn.
Een nieuw schooljaar, een nieuwe klas, een nieuwe juf.
Juf J. zat op haar gebruikelijke plekje bij de deur, om alle kindjes op haar eigen, warme wijze te verwelkomen, een vast ochtendritueel. Naast haar klaskonijn Stamper, die, indien nodig, menig ijs heeft gebroken.
Voor het eerst liepen we haar klas voorbij. Ik voelde een steek van heimwee. Groot Ventje liep doelbewust en enthousiast naar de klas van juf M., de klas van de 'grote kleuters'.Op naar groter, moeilijker, anders.
Kleine Grote Ventjes worden groot. En dat gaat snel, heel snel.
Groot Ventje is al maanden in de ban van Cars, de Pixar-tekenfilm-voor-kleine-en-minder-kleine-jongetjes-met-een-fascinatie-voor-alles-met-wielen. Dat is niet zonder gevolgen gebleven. Schreeuwerige Cars-dekbedden hebben we buiten de deur kunnen houden, maar de stralende lach die een Cars-bordje, een Cars-beker, een Cars-T-shirt, een stel Cars-onderbroekjes en nu een Ccars-boekentas en Cars-zwemzak op het gezicht van Groot Ventje weten te toveren, daar kan mijn moederhart niet aan weerstaan. Ook Klein Ventje, met zijn grenzeloze bewondering voor zijn meter hoge huisgenoot, is al geïndoctrineerd. Ziet hij ergens een van de autofiguurtjes uit de animatiefilm, dan begint hij opgewonden te wiebelen. Vandaag zaten we samen in een boekje te kijken, en bij elk vierwielig voertuig dat hij bespeurde, riep hij enthousiast: 'Kah!'
1 september. Het schooljaar is nog niet begonnen wegens weekenddag, maar wat al wel begon: Groot Ventjes nieuwe kalender. Een scheurkalender van maan roos vis, die hem, met zijn huidige letter- en lees- en schrijffascinatie, op het lijf is geschreven. Elke dag een letterspelletje, het viel meteen in de smaak. Elke dag één, en slechts één, letterspelletje, dat vond hij al minder -als het aan hem lag was het hier nu al oktober.
Vanochtend overviel me de zin tot bakken. Na wat bladeren in De cakes van Sophie, viel de keuze op de cake met geitenkaas en courgette. Makkelijk om te maken, tegen lunchtijd mocht hij uit de oven. Warm of koud: volgens Sophie Dudemaine kunnen haar hartige baksels op beide manieren gegeten worden. Dat wilden we even proberen. Een warm plakje bij de lunch, met een tomaatje en een rauwkostsalade erbij, en later op de dag een koud plakje dus. Warm is de cake alvast overheerlijk. Om te weten of hij koud ook lekker is, zal ik een nieuwe moeten bakken. Maar niet nu: ondertussen staan er een wortelcake met rozijnen en een vanillecake in de oven.